BOEK
‘Víctor
Jara. Het lied zingt voort’Victor-Jara


‘Nee, in werkelijkheid is het niet zo gegaan.
Maar het begon met het niet meer los kunnen komen van een beeld dat ik kreeg toen ik een passage las in het boek van Joan Jara. Een beeld dat ik jaren met me meedroeg en dat ik nu opschrijf. Als proloog van het verhaal over een man die een volk een stem gaf en een continent leerde zingen.

April 1971.

Ergens in een buitenwijk van Santiago klinkt een vrouwenstem:
Víctor… Víctor… telefoon!!
Mamita… ik kom zo meteen, ben nu bezig.
Het is dringend. Loro wil je spreken.
Maar ik zie hem vanavond!
Víctor, kom nù naar beneden…!
Víctor Jara heeft zojuist de laatste aarden dakpannen aangeschoven op het zaaltje dat in zijn tuin is gebouwd. Deze gebogen, typisch Chileense dakpannen heeft hij een paar dagen geleden samen met Joan, zijn vrouw, gered van de sloop van een oud huis bij hen in de buurt. Witgekalkte bakstenen muren zijn de finishing touch. Het piepkleine zaaltje heeft nu iets weg van een adobe-hutje zoals in het dorpje Lonquén, waar hij als kind opgroeide.’

 

Zo begint het boek ‘Víctor Jara. Het lied zingt voort’.
Víctor Jara was in de vroege jaren ’70 van de vorige eeuw een fenomeen in Latijns-Amerika. Dat kwam, zoals Harry Sacksioni in het voorwoord terecht opmerkt,  ‘door zijn heldere geest en zijn strijdbaarheid […] waarmee hij  de woorden bleek te kunnen vinden om het volk, dat leed onder de onmacht van de verschillende regeringen, een hart onder de riem te steken en hen daarmee perspectief voor de toekomst te geven.’
Aan de hand van interviews en talloze publicaties (boeken, tijdschriften, websites) beschrijf ik het leven van een straatarme Chileense jongen die zich via mime, dans, theater en muziek ontwikkelt tot het culturele boegbeeld van de socialistische regering van Salvador Allende (1970-1973);  hoe hij tijdens de eerste dagen na de staatsgreep van 11 september 1973 door militairen gevangen werd genomen, gemarteld en vermoord;  hoe hij  moest ‘verdwijnen’ als een van de vele ‘vermisten’.
Machthebbers hadden daarbij niet op de leeuwinnenmoed van Joan Jara, zijn weduwe, gerekend.
Ik beschrijf hoe zij Víctor voor de vergetelheid heeft behoed. Door zijn lichaam op te eisen en te begraven;  door een aanvankelijk kansloos lijkende rechtszaak aan te spannen tegen de Chileense staat om de waarheid boven tafel te krijgen wie haar man heeft vermoord; door onophoudelijk wereldwijd aandacht te vragen voor zijn culturele erfenis en de betekenis van zijn werk.
En het is haar allemaal gelukt: de anonieme moordenaars kregen gezichten, namen en worden voor het gerecht gedaagd, Víctor is een symbool geworden voor de desaparecidos (de mensen die spoorloos verdwenen zijn tijdens de militaire dictatuur) en zijn lied zingt voort – even actueel en urgent als ooit – tot op de dag van vandaag!


Nieuws

13 januari 2018
Het boek is recentelijk overhandigd aan Margarita Donoso, de manager van de Stichting Víctor Jara in Santiago.
Extra bijzonder omdat dit werd gedaan door de prachtige zangeres Jacqueline Castro, die eind oktober 2017 optrad in het Mee in Zee-atelier en aanbood om het boek ‘thuis’ te brengen.

overhandiging-aan-fundacion-victor-jara

 

22 mei 2017
boekpromo-rogierWat een heerlijke middag was het afgelopen zondag. In een volle ‘Rode Zaal’ werd gezongen, verteld, gehuild, gespeeld, gelezen en gelachen.
Het Lied Zingt Voort kon geen betere start kennen. 
Dank aan Harry Sacksioni, Marco Santos, Natalia Rogalski, Lilianne van Sprundel, Rogier Rosema, Coby Pronk en Marc van Pelt!
Het boek kan nu besteld worden:
  • Stuur een mail met je naam, adres en woonplaats naar info@meeinzee.nl
  • Maak € 36,– over naar NL26 TRIO 0338 7047 52  tnv Stichting Mee in Zee, ovv. Víctor Jara
  • Zodra betaling binnen is, stuur ik je een exemplaar van het boek toe

 

 

 4 mei 2017
affiche-boekpresentatieDe definitieve locatie en het programma voor zondag 21 mei zijn bekend, klaar en ‘goedgekeurd’ door alle betrokkenen.


Zondag 21 mei 2017

‘Rode Zaal’
Zalencentrum ‘De Zalen’
Riouwstraat 1
2585 GP  Den Haag

Inloop: 14:00 uur
Aanvang:  14:30 uur

 

De middag wordt een mix van:
  • expositie van het tekenwerk van het boek;
  • liederen uit de voorstelling ‘Víctor Jara. Het Lied Zingt Voort’, die ik nu al ruim een jaar lang mag spelen met Marco Santos (percussie) en Natalia Rogalski (zang);
  • anekdote en korte stukjes uit het boek door Coby Pronk, Rogier Rosema, Marc van Pelt en Lilianne van Sprundel; mensen die liefdevol hun stempel hebben gedrukt op de vorm en inhoud van het boek;
  • gastoptreden door gitarist en componist Harry Sacksioni; schrijver van het voorwoord en een van de eerste Nederlandse musici die een compositie maakte geïnspireerd op/door Víctor Jara;
  • empanadas en rode wijn.
 
Natuurlijk is er na afloop gelegenheid om het boek te kopen en te laten signeren door mij. De prijs is € 30,– (af te rekenen bij Sam, mijn jongste zoon).
 

 

27 april 2017
bekroning-op-koningsdag
De boeken zijn binnen!
Gisteravond gebracht , maar vandaag durfde ik pas echt goed te kijken.
Een bekroning op Koningsdag.
Mooi, emotioneel ook om de afronding in handen te hebben  van een project van 5 jaar.
Vanmiddag met Coby Pronk (tekeningen) en Ingrid Vente (expositie) dit bijzondere moment gevierd 🙂

Nu te bestellen via info@meeinzee.nl, onder vermelding van naam, adres en aantal.
Levering vindt plaats vanaf maandag 22 mei a.s. na betaling van  € 36,– (incl. verzendkosten)  tnv Stichting Mee in Zee, NL26 TRIO 0338 7047 52
18 april 2017
Boekpresentatie ‘Víctor Jara. Het Lied Zingt Voort’ is op zondag 21 mei, in ‘De Rode Zaal’, Riouwstraat 1, Den Haag.
Het definitieve programma voor die middag volgt binnenkort.
Wat zeker is dat Harry Sacksioni, Marco Santos en Natalia Rogalski zullen spelen en zingen 🙂
Reserveren voor deze middag is nog mogelijk, maar dan alleen voor de wachtlijst. Met de huidige 110 reserveringen is ‘De Rode Zaal’ namelijk vol.
15 maart 2017
Eindelijk, het is zover. De tekeningen die Coby Pronk heeft gemaakt, zijn gescand en door Rogier & Sanne (Things to make and do) in het ontwerp geplaatst. Komende week kijk ik de tekst nog een keer na en dan gaat alles via Rogier/Sanne naar de drukker.
En zondag 21 mei is de boekpresentatie gepland.
Er zal een warm welkom zijn, een plechtige onthulling en uitreiking eerste exemplaar aan Harry Sacksioni, muziek en waarschijnlijk nog meer muziek en empanadas en rode wijn.
Vooralsnog is de presentatie gepland in het Mee in Zee-atelier, maar bij een groot aantal reserveringen zal ik naar andere locaties gaan kijken.
Wordt vervolgd.
Reserveren via info@meeinzee.nl

 

7 december 2016
Het tekenwerk voor het boek is eind januari 2017 helemaal klaar. We willen dat het goed en zorgvuldig gebeurt.
Vervolgens worden de tekeningen in reeds gemaakte lay-out van het boek gezet, tezamen met de tekst.
Dit geheel wordt nog eenmaal doorgespit op ‘oneffenheden’. En dan gaat het boek naar de drukker.
Planning is dat de boekpresentatie in maart/april 2017 plaatsvindt.
En het wordt erg mooi 🙂 

 

15 juli 2016
Door onverwachte omstandigheden wordt de geplande presentatie op 11 september niet gehaald.
In overleg met ‘eerste ontvanger’, vormgever, tekenares en drukker wordt een nieuwe datum gezocht voor de presentatie van het boek.

 

8 maart 2016|
De inhoud van het boek is geredigeerd.  Momenteel loopt nog een schriftelijk interview met Noemí Baeza, een bijzondere Chileense vrouw, die tussen januari 1972 en september 1973 heeft samengewerkt met Víctor als organisator en producer van o.a. zijn optredens. Dit interview moet nog worden ingevoegd.
De vormgeving is uitbesteed aan Rogier Rosema (http://www.thingstomakeanddo.nl/)
Vorige week heb ik een prachtig voorwoord mogen ontvangen van Harry Sacksioni!
Harry schreef in 1974 ‘uit intense kwaadheid en onmacht’ de compositie ‘Omdat Víctor Jara zong’.
Ik kwam indertijd het nummer tegen op de in 1987 uitgebrachte liveplaat Optima Forma.

 

Het boek wordt uitgegeven in eigen beheer.